Branschanpassat butiksdatasystem

Varför skall man ha branschanpassat butiksdatasystem?

Alla branscher har sina specifika krav på butiksdatasystem. System som är utvecklat för den egna branschen är att föredraga. Smidig användarlösningar bör prioriteras. Utmärkande tex för sko/mode sport branschen är säsongskollektioner, lagring i butik, provning i butik, etikettmärkning av varor, storlekstabeller, lagerflyttar mellan enheter, variant- och färghantering mm. Att kunna ha samma system både i kassan och i backoffice enheten underlättar dagens snabba affärstempo. Kedjestyrning för fler butikslösningar, flera kassor i samma butik samt kombinationen fysisk butik samt E-handeln bör betaktas.

Butikskedjan skall centralt kunna hantera priser, artiklar och kampanjer. Sortimentstyrning, lagerstyrning (med korrekta lagersaldon i realtid) och lönsamhetskontroll är väsentligt för verksamheten. Kundernas köpprocess förändras och kundernas nedlagda tid inför ett köp blir allt kortare. Kassapunkten POS blir en dubbelriktad central informationshub som både stödjer butikssäljaren och insamlar information till backoffice och sidosystem. Ganska snabbt upptäcker de växande lilla butiken behovet av ”full kontroll” för att tillgodose sina butikskunder och kräver då att butiksdatasystemet är anpassat för verksamheten inte tvärt om.

Detaljhandeln i dag är mycket konkonkurrensutsatt så sortiments- och lönsamhetsstyrningen är helt avgörande för framgången. Vägarna att nå kunden är också flera och säljverktyg såsom kampanjer, marknadsföring via sociala media, lojalitetsprogram, presentkort och tillgodohantering, rabatt- och bonusprogram, omnikanaler med ett sömnlöst gränssnitt mellan e-handeln och butikshandeln utvecklar retail-konceptet allt mer. Exempelvis beställning via internet och hämtning i butik (Click and collect) eller beställning i butiken (shop online in shop) för hemleverans eller kombinationer av detta.

De tekniska lösningarna som Polygon Retail Solutions (PRS) tillhandahåller för att möjliggöra detta förbättrar kundens upplevelse av excellent kundservice och ökar kundnyttan med butiksdatasystemet. Branschspecifika lösningarna måste också vara väl beprövat och fungera i praktiken. PRS butiksdatasystem är utvecklat av branschfolk för branschfolk.